Examen doen

Op deze pagina vind je informatie over examen doen: het theorie-examen, de TTT (tussentijdse toets) en het praktijkexamen.

Voorbereidingen

 1. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan direct hier aan op de website van DigiD.
 2. Neem de eigen verklaring z.s.m. door als je bent begonnen met autorijlessen. Indien je denk een vraag met ‘ja’ te moeten beantwoorden, neem dan contact op met je rij-instructeur. Blijk je terecht een vraag met ‘ja’ beantwoord te hebben, dan zal je rij-instructeur je verder adviseren over je examenaanvragen. Het verwerken van de eigen verklaring kan in dat geval 3 à 4 maanden in beslag nemen! Een eigen verklaring kun je op Mijn CBR invullen. Op onze tarievenpagina staat hoeveel een eigen verklaring kost bij het CBR. Meer informatie kun je vinden op www.cbr.nl.

Theorie-examen

Om je rijbewijs te behalen, moet je eerst slagen voor je theorie-examen. Als je bent geslaagd, dan is dat 1,5 jaar geldig. Begin dus gelijk met theorie leren en probeer het zo snel mogelijk te halen. Dan ga je sneller vooruit met rijlessen en kun je optijd praktijkexamen doen. Wil je ondersteunende theorielessen bij ons volgen voor het uitdiepen van verkeerssituaties, dan is dat natuurlijk mogelijk. Wij rekenen hiervoor geen kosten.
Als je er klaar voor bent om examen te doen, dan kan je dat hier aanvragen. Op de website van het CBR kun je ook informatie vinden over de inhoud van het examen en waar je het kan laten afnemen. Op onze tarievenpagina staat hoeveel het theorie-examen kost bij het CBR.

Benodigdheden theorie-examen
Geldig wettelijk identiteitsbewijs (bij examen meenemen)

Zo gaat het theorie-examen

Tussentijdse toets

Wat wordt getoetst?

De tussentijdse toets (TTT) lijkt heel veel op een ‘echt’ praktijkexamen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

 • beheersing van de auto
 • kijkgedrag
 • goed voorrang verlenen
 • inhalen
 • in- en uitvoegen
 • rijden op kruispunten en rotondes
 • bijzondere verrichtingen

Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijkexamen doet.

Benodigdheden theorie-examen

 • Geldig wettelijk identiteitsbewijs (bij examen mee nemen)
 • Ingevuld zelfreflectie formulier
 • Reserveringsbevestiging

Vrijstellingen
Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens je praktijkexamen. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

Op onze tarievenpagina staat hoeveel de TTT kost bij het CBR.

Zo gaat de TTT

Praktijkexamen

Het praktijkexamen lijkt erg op de tussentijdse toets.

Benodigdheden praktijkexamen

 • Uitslagformulier TTT (indien van toepassing bij ex. meenemen)
 • Geldig wettelijk identiteitsbewijs (bij examen meenemen)
 • Ingevuld zelfreflectieformulier
 • Reserveringsbevestiging

Geslaagd!! Dan moet je het rijbewijs ophalen bij je gemeente.

Ben je geslaagd voor je praktijkexamen? Vraag dan het rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Daarna duurt het vijf werkdagen voor je je rijbewijs kunt ophalen. Mogelijk kan je het rijbewijs ook versneld aanvragen. Vraag bij je gemeente naar de voorwaarden als je dit wilt.

Geslaagd, maar nog geen 18.

Ben je geslaagd op je 17e? Dan mag je tot je 18e verjaardag alleen autorijden met een coach naast je. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig.
Deze begeleiderpas kun je aanvragen bij 2toDrive en moet zijn aangevraagd voordat je een rijbewijs aanvraagt bij de gemeente.

Zo gaat het praktijkexamen